Een koptelefoon rechtstreeks aansluiten op een gitaar of bassist is mogelijk, maar gebeurt meestal zo weinig! Gelukkig zijn er veel (compacte) oplossingen om gitaar te spelen met een koptelefoon. Lees nu!
De tips in dit artikel zijn eigenlijk voor de elektrische gitaar. Omdat de akoestische gitaar een baffle heeft, is er geen versterker nodig. (Tenzij je zoiets als een stille Yamaha-gitaar hebt: hij heeft geen klankkast, maar wel een koptelefoonuitgang die voldoende volume kan produceren.) Wil je om de een of andere reden een koptelefoon aansluiten op een akoestische gitaar? , dan moet het instrument elektro-akoestisch zijn. De gitaar heeft dan een uitgang zoals je op onderstaande afbeelding kunt zien, zoals een elektrische gitaar. Als je akoestische gitaar niet elektro-akoestisch is, moet je een klankgat of contactelement gebruiken om hem ergens op aan te sluiten.
Koptelefoon rechtstreeks op de gitaar? Nee, gewoon de koptelefoon rechtstreeks op de gitaaruitgang aansluiten heeft geen zin. Probeer het, maar het signaal zal veel zwakker zijn. Dus als je niet zo’n bijzondere gitaar hebt met een koptelefoonuitgang en een ingebouwde versterker. Maar verder heb je altijd iets nodig om het signaal te versterken. Hieronder vind je de mogelijkheden! Oh ja, uitzonderingen zijn koptelefoons met een ingebouwde gitaartrainingsversterker.
gitaar versterker
Vrijwel alle gitaarversterkers hebben een koptelefoonuitgang. Dit is de meest zichtbare optie omdat je je gitaar met of zonder koptelefoon kunt versterken. En kies je voor een compact model (eventueel met ingebouwde accu), dan hoef je je geen zorgen te maken dat je moe wordt. Er zijn tegenwoordig veel gitaarversterkers met ingebouwde effecten, dus je kunt meteen dat mooie knetterende geluid maken zonder effectpedalen te kopen.
Tips en waarschuwingen:
Is je koptelefoonaansluiting te groot? Gebruik dan dit type adapter. Is je koptelefoonaansluiting te klein? Gebruik het dan. Heeft je versterker geen koptelefoonuitgang? U kunt ook de aux- of lijnuitgang gebruiken, indien aanwezig. Let op: Gebruik alleen en een uitgang die duidelijk is aangegeven als “headphones”, “aux” of “line”. Anders loopt u het risico een hoofdtelefoon op de externe luidspreker/kastconnector aan te sluiten. Dit zal de hoofdtelefoon beschadigen vanwege de zeer hoge prestaties.
Oefen je hoofdtelefoonversterker
Misschien vind je een versterker die te duur of te groot is, dan is een hoofdtelefoonversterker een goede keuze. Een klein kastje dat je meestal direct in de gitaar plugt en waar je de koptelefoon in steekt. De meeste werken op batterijen of worden opgeladen via USB en hebben enkele bijwerkingen zoals overdrive (dwz krakend geluid) en ruis. Meerdere effecten
Multi-effect is een uitgebreid alles-in-één apparaat dat alle soorten gitaarversterkers en effectpedalen nabootst. Sluit de gitaar aan op de gitaarkabel, sluit de koptelefoon aan en begin met spelen. Als je zonder koptelefoon wilt spelen, kun je het multi-effect aansluiten op een standaard gitaarversterker, een soundsystem mixer of een actieve PA-speaker.
Audio interface
Natuurlijk kun je weer gitaar spelen via computer, tablet of smartphone. In dit geval gebruik je een audio-interface (ook wel geluidskaart genoemd) met een gitaaringang. Afhankelijk van het type geluidskaart sluit je de gitaar aan op de audio-interface zelf of op de koptelefoonuitgang van je computer.